Snel naar de rekentool calculator

De impact van inflatie op je pensioen

Hoe bescherm je je financiële toekomst?
Inflatie kan een grote impact hebben op je pensioen, maar met de juiste maatregelen kun je je financiële toekomst veiligstellen, zelfs in onzekere economische tijden. Laten we eens kijken naar hoe inflatie zowel de opbouw als de uitkering van je pensioen beïnvloedt en welke strategieën je kunt gebruiken om je pensioen te beschermen.

Wat doet inflatie met de opbouw van je pensioen?

Inflatie kan een flinke invloed hebben op het opbouwen van je pensioenpot. Als je geld hebt geïnvesteerd in beleggingen met een lager rendement dan de inflatie, loop je het risico dat de koopkracht van je pensioenpot in de tijd afneemt. Dit probleem kan nog groter worden als je pensioenfonds niet genoeg groeit om de inflatie bij te benen.

Wat betekent inflatie voor je pensioenuitkering?

Inflatie kan ook een negatieve invloed hebben op de koopkracht van je pensioenuitkering na je pensionering. Als je pensioenfonds je uitkeringen niet aanpast voor inflatie, wordt je pensioen in werkelijke termen steeds minder waard. Dit kan vooral een probleem zijn als je alleen afhankelijk bent van je pensioeninkomen en geen andere bronnen van inkomsten hebt.

Hoe bescherm je je pensioen tegen inflatie?

Gelukkig zijn er verschillende manieren die je kunt gebruiken om je pensioen te beschermen tegen de impact van inflatie.

  1. Kies voor doorbeleggen op pensioendatum. Zo is het mogelijk om je pensioenuitkering mee te laten stijgen wanneer er sprake is van positief beleggingsresultaat.

  2. Diversifieer je beleggingen. Door te investeren in een breed scala aan beleggingen die historisch gezien een hoger rendement hebben behaald dan de inflatie, zoals aandelen, vastgoed en inflatiebestendige obligaties.

  3. Beleg in inflatie beschermende activa: Overweeg om een deel van je pensioenvermogen te beleggen in activa die traditioneel goed presteren tijdens periodes van hoge inflatie, zoals grondstoffen of inflatie beschermende effecten (TIPS)

  4.  Pas je uitgavenpatroon aan: om rekening te houden met de impact van inflatie op je koopkracht, zoals sparen voor onverwachte uitgaven of je levensstijl aanpassen om binnen je budget te blijven.
Inflatie en Pensioen_Pensioenfixer

Pensioenfixer staat voor je klaar

Door bewust te zijn van de impact van inflatie op je pensioen en proactieve maatregelen te nemen om je pensioen te beschermen, kun je ervoor zorgen dat je financiële toekomst veiliggesteld is, zelfs in tijden van economische onzekerheid

Wil je hulp bij het beschermen van pensioen tegen inflatie? Pensioenfixer staat voor je klaar! Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning bij het veiligstellen van je financiële toekomst.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©