Snel naar de rekentool calculator

De vaste pensioenstaffel: Wat verandert er voor je werknemers?

In de wereld van pensioenen zijn er twee veelvoorkomende staffels: De leeftijdsafhankelijke staffel en de vaste premiestaffel. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee en wat verandert er? In deze blog duiken we dieper in op de verschillen en onderzoeken we welke impact deze keuze heeft binnen een beschikbare premieregeling.

Leeftijdsafhankelijke pensioenstaffel: opbouwen naar de toekomst

Zoals de naam al aangeeft, is de leeftijdsafhankelijke staffel gebaseerd op leeftijd. Het percentage aan pensioenopbouw varieert afhankelijk van de leeftijd van de medewerker. Bij deze staffel is er sprake van een opbouwend karakter, wat betekent dat de opbouw lager is voor jongere medewerkers en hoger wordt naarmate zij ouder worden. Dit concept is gebaseerd op het idee dat jonge medewerkers minder hoeven op te bouwen, omdat het pensioenkapitaal gedurende een langere periode kan renderen en daardoor meer oplevert op de pensioendatum.

De vaste pensioenstaffel: gelijke kansen voor iedereen

De vaste pensioenstaffel daarentegen is niet afhankelijk van de leeftijd van de medewerker en hanteert een vast percentage voor alle deelnemers, ongeacht hun leeftijd. Hierbij bouwen jongere medewerkers net zoveel pensioen op als oudere medewerkers. Het voordeel van deze aanpak is dat het een gelijke pensioenkans biedt aan alle medewerkers, ongeacht hun leeftijd.

"Het omzetten van een leeftijdsafhankelijke staffel naar een vaste staffel kan een complex proces zijn"

De Wet Toekomst Pensioenen: verplichte veranderingen voor werkgevers

Met de nieuwe wetgeving heeft de overheid de vaste premiestaffel verplicht gesteld. Dit betekent dat nieuwe pensioenregelingen moeten worden ingericht met de vaste staffel en de bestaande pensioenregelingen vóór 2027 moeten worden omgezet. Het omzetten van een leeftijdsafhankelijke staffel naar een vaste staffel kan een complex proces zijn, vooral met betrekking tot de leeftijd van de deelnemers. Wij kunnen je hierbij helpen.

Voordelen voor jongere medewerkers: eerder bouwen aan je toekomst

Voor jongere medewerkers heeft de vaste premiestaffel een groot voordeel: zij krijgen een aanvankelijke een hogere inleg. Dit komt doordat het gekozen percentage op jonge leeftijd hoger uitvalt. Hierdoor bouwen zij op jonge leeftijd al meer pensioen op, wat essentieel is voor een comfortabele toekomst.

Uitdagingen voor oudere medewerkers: een ander perspectief

Oudere medewerkers zullen echter te maken krijgen met een lagere opbouw dan voorheen. In een oude situatie was er vaak sprake van een aanzienlijk hogere opbouw in de laatste jaren voor het pensioen. Dit niveau van opbouw wordt vaak niet behaald met een vaste staffel, waardoor de opbouw in de laatste periode lager zal zijn. De overheid heeft bepaald dat er in de dergelijke situaties compensatie moet worden geboden. Werkgevers kunnen ervoor kiezen het verschil in opbouw bruto op het salaris te compenseren, waarna medewerkers de optie hebben om dit bedrag extra in te leggen in hun pensioenregeling.

Omzetten van de pensioenregeling: tijdige actie is essentieel

Voor bedrijven die momenteel een leeftijdsafhankelijke pensioenstaffel hanteren, is het van groot belang om tijdig actie te ondernemen en de gevolgen van deze verandering voor het personeel te inventariseren. Inzicht in de impact en de bijkomende kosten is hierbij cruciaal.

 

Wij staan klaar om je te helpen bij dit proces en al jouw vragen te beantwoorden. Wil je meer weten over deze veranderingen of heb je specifieke vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. De pensioentoekomst van jou en je medewerkers verdient de juiste aandacht en zorg.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©