Snel naar de rekentool calculator

De verschillende vormen van pensioenopbouw

Pensioen opbouwen is een belangrijk onderwerp voor ondernemers, werkgevers en zzp’ers. Het begrijpen van de verschillende methoden van pensioenopbouw is cruciaal voor een financieel stabiele toekomst. In deze blog nemen wij je mee in de diverse methoden van pensioenopbouw, zodat je als werkgever of ondernemer weloverwogen keuzes kunt maken.

Eindloonregeling: een terugblik op vroeger

Vroeger was de eindloonregeling de normale manier om pensioen op te bouwen in Nederland. Het pensioen werd gebaseerd op het laatst verdiende salaris vóór pensionering. Hoe hoger het salaris aan het einde van je carrière, hoe hoger het pensioen zou zijn. Maar nu stappen veel bedrijven over naar een moderne pensioenopbouw vanwege de stijgende kosten voor werkgevers en veranderingen op de arbeidsmarkt.

Middelloonregeling: tijdelijk voordelig?

De middelloonregeling, waarbij het pensioen wordt berekend op basis van het gemiddelde salaris gedurende de hele loopbaan, was een tijdje populair. Het bood werkgevers tijdelijke verlichting in vergelijking met de eindloonregeling. Toch staat deze regeling onder druk door veranderende wetten en economische omstandigheden. Voor sommige bedrijven kan het nog steeds aantrekkelijk zijn, vooral als ze een stabiele personeelsstructuur hebben. Benieuwd of het voor jou nog aantrekkelijk is? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je hierbij vooruit.

Beschikbare premieregeling: de huidige standaard

Vandaag de dag is de beschikbare premieregeling de meest voorkomende methode om pensioen op te bouwen. Werknemers krijgen jaarlijks een premie die wordt belegd, en het uiteindelijke pensioenkapitaal hangt af van de beleggingsresultaten. Deze regeling biedt flexibiliteit en keuzemogelijkheden, maar benadrukt ook het belang van financiële educatie voor werknemers. Wij van Pensioenfixer kunnen jou en je werknemers hierbij helpen.

Pensioenopbouw_Pensioenfixer

Lijfrente: een privé-alternatief

Voor degenen die meer controle willen over hun pensioenopbouw is er lijfrente. Met deze spaarmethode stort je regelmatig geld bij een verzekering of bank, en bij pensionering ontvang je periodieke uitkeringen. Het geeft je meer vrijheid in keuzes, maar brengt ook meer verantwoordelijkheid met zich mee omdat je zelf beslissingen moet nemen over de hoogte van de stortingen en de keuze van de aanbieder. Wij kunnen je helpen de juiste keuzes te maken.

Keuzes vergelijken en vooruitkijken

In het verleden waren er verschillende methoden voor pensioenopbouw, maar tegenwoordig zijn de beschikbare premieregelingen en lijfrente het meest gebruikelijk. Het begrijpen van deze regelingen is essentieel voor ondernemers, werkgevers en zzp’ers om hun eigen pensioenstrategie te bepalen.

Als je in het verleden al pensioen hebt opgebouwd, is het belangrijk om de gebruikte regeling te controleren voordat je besluit tot waardeoverdracht. De keuze voor een bepaalde pensioenopbouwmethode kan namelijk een grote invloed hebben op de uiteindelijke uitkering op de pensioendatum. Pensioenfixer staat voor je klaar om je hierbij te begeleiden en biedt persoonlijk advies op maat.

Bouw vandaag aan een sterke toekomst

In deze blog hebben we gekeken naar verschillende manieren van pensioenopbouw. Het begrijpen van historische context en moderne trends in pensioenopbouw is van belang voor weloverwogen beslissingen.

Pensioenfixer begrijpt de behoeften van ondernemers en zelfstandig professionals en wij helpen jou en je team graag bij het bouwen van een sterke financiële toekomst. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk advies en een pensioenstrategie die bij jou past.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©