Snel naar de rekentool calculator

Duurzaam beleggen binnen het Pensioen

Een actieve stap richting een verantwoorde toekomst.

In de huidige tijd is duurzaam beleggen niet slechts een voorbijgaande trend, maar een noodzaak. Pensioenfondsen en verzekeraars erkennen steeds meer hun cruciale rol bij het stimuleren van een duurzame toekomst.

In deze blog nemen we een diepe duik in de wereld van duurzaam beleggen binnen pensioenfondsen en verzekeraars en onderzoeken we welke concrete maatregelen zij nemen om een verantwoord beleid actief na te streven.

Duurzame beleggingsstrategieën van pensioenfondsen en verzekeraars

Pensioenfondsen en verzekeraars spelen een sleutelrol bij het vormgeven van duurzaamheidsbeleid. Een groeiend aantal instellingen integreert nu duurzame beleggingsprincipes in hun strategieën, waaronder:

    • Ethische Beleggingscriteria:
      Hierbij worden strikte ethische normen vastgesteld bij het selecteren van beleggingen. Dit betekent concreet dat beleggingen in bedrijven die betrokken zijn bij controversiële activiteiten worden vermeden.

    • Duurzaamheidsanalyse:
      Bedrijven worden geavaleerd op basis van milieu, sociale en governance (ESG) criteria. Pensioenfondsen en verzekeraars beoordelen in hoeverre bedrijven zich inzetten voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen.

    • Actief Engagement:
      Actieve betrokkenheid bij bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Dit engagement kan plaatsvinden via dialoog, stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en pleiten voor duurzame bedrijfspraktijken.

Het belang van transparantie en rapportage

Transparantie vormt de kern van vertrouwen bij deelnemers. Pensioenfondsen en verzekeraars communiceren steeds helderder over hun duurzaamheidsbeleid. Rapportages over de impact van beleggingen op het milieu en de samenleving worden vaker gepubliceerd. Dit stelt deelnemers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over hun financiële toekomst.

Duurzaam beleggen binnen het Pensioen_Pensioenfixer

Wat kun jijzelf doen?

Als deelnemer aan een pensioenregeling kun je een actieve rol spelen in het bevorderen van duurzaamheid. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:

  • Informeer jezelf:
    Begrijp hoe jouw pensioenfonds of verzekeraar omgaat met duurzaamheid. Lees jaarverslagen en duurzaamheidsrapporten om een helder beeld te krijgen.

  • Druk uitoefenen:
    Echter, als de duurzaamheidspraktijken van je pensioenfonds niet aan je verwachtingen voldoen, aarzel dan niet om vragen te stellen. Actief druk uitoefenen kan leiden tot verandering.

  • Kies voor duurzaamheid:
    Sommige pensioenfondsen bieden duurzame beleggingskeuzes aan. Overweeg om je beleggingen te richten op fondsen die zich inzetten voor een positieve impact.

  • Blijf betrokken:
    Duurzaamheid is een evoluerend proces. Nu meer dan ooit is het van belang om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en positieve veranderingen aan te moedigen, eerst en vooral omdat het belangrijk is bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Een financieel gezonde en ethische verantwoorde toekomst

Het is overduidelijk dat duurzaam beleggen binnen pensioenen niet slechts een voorbijgaande trend is, maar een vast onderdeel van het opbouwen van een financieel gezonde en ethisch verantwoorde toekomst. Door de maatregelen van pensioenfondsen te begrijpen en als deelnemer actief betrokken te zijn, kunnen we samen werken aan een duurzame en welvarende toekomst.

Neem vandaag nog contact op

Als adviseur op het gebied van pensioenen beoordelen wij regelmatig de duurzaamheid van verzekeraars. Dit omdat sommige werkgevers hier bewust mee bezig zijn of omdat er vanuit deelnemers vragen naar voren komen over dit onderwerp. Laten we hierover in gesprek gaan. Wil jij meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©