Snel naar de rekentool calculator

Eerder stoppen met werken? Ja graag!

85 procent van de Nederlandse werknemers bouwt te weinig pensioen op om eerder te stoppen met werken. Kortom het opgebouwde pensioen is vaak echt nodig om vanaf AOW leeftijd met pensioen te gaan. Dit terwijl de meeste mensen juist eerder willen stoppen.

We gaan in deze blog graag verder in op wat kan je nu alvast kan doen om toch eerder te kunnen stoppen met werken.

Extra pensioen opbouwen

Vaak is het mogelijk om via je huidige pensioenregeling extra bij te sparen. Het grote voordeel van dit extra bijsparen is dat het fiscaal voordelig via je loonstrook kan. De werkgever maakt het extra bedrag over aan je pensioen verzekeraar of pensioenfonds en houdt dit vervolgens via je loonstrookje in van je salaris. Deze inhouding zal op het bruto salaris plaats vinden dus je betaald hier geen belasting over.

Het resultaat van dit extra bijsparen is dat je kapitaal op einddatum hoger uit zal komen.
Hierdoor kan je een hoger pensioen aankopen of het kapitaal gebruiken om eerder te stoppen met werken.

eerder stoppen met werken pensioen ondernemers zzp ondernemerspensioen werkgeverspensioen eigen zaak bv pensioenvergelijker pensioenadvies pensioenfixer

Kosten verminderen

Het opbouwen van pensioen doe je natuurlijk om te zorgen dat je de levenskosten ook ná je werkzame leven kan blijven betalen. Wanneer je deze kosten kan verlagen betekent dit dat je minder pensioen nodig hebt en dus mogelijk eerder kan stoppen met werken.

Een aantal mogelijk interessante kosten om naar te kijken:

  • Het (extra) aflossen van je hypotheek
  • Plaatsen van energiebesparende maatregelen
  • Verhuizen naar een kleinere woning

Extra geld opzij zetten

Mocht je niet kunnen bijsparen in je pensioenregeling of ben je bijvoorbeeld ondernemer en heb je op dit moment geen pensioen, dan kan je altijd zelf extra geld opzij zetten voor je pensioen. Ook hier is een fiscaal vriendelijke methode voor genaamd een Lijfrente.

Een lijfrente product kent enkele voorwaarden waardoor de inleg fiscaal aftrekbaar is. Zo mag je bijvoorbeeld het kapitaal niet gebruiken voor andere zaken dan je pensioen en moet je het kapitaal op AOW leeftijd in een minimale periode van 5 jaar laten uitkeren. Het is dus belangrijk om te weten dat de inleg ook daadwerkelijk gebruikt moet worden voor je pensioen.

Mocht je liever flexibel geld opzij willen zetten? Dan kan je uiteraard altijd een spaarrekening of beleggingsrekening openen waarop je geld reserveert voor je pensioen. Dit zal echter niet fiscaal voordelig zijn.

“Eerder met pensioen begint met inzicht!”

Kortom; wil je eerder stoppen met werken? Begin op tijd met voorzieningen te treffen en zorg dat je inzicht hebt in je situatie.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©