Snel naar de rekentool calculator

Fiscale voordelen bij je pensioen: Hoe maak je hier het beste gebruik van?

Het plannen van je pensioen is enorm belangrijk voor je financiële gezondheid. Veel mensen besteden hier echter niet genoeg aandacht aan. Het opbouwen van een goed pensioen kan echter aanzienlijke voordelen met zich meebrengen, als je maar weet hoe je hiervan kunt profiteren. Laten we eens kijken naar enkele strategieën om optimaal gebruik te maken van de fiscale voordelen bij je pensioen.

Collectieve pensioenregeling via je werkgever

Veel werkgevers bieden een collectieve pensioenregeling aan voor hun werknemers. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de premies voor deze regeling worden ingehouden van je brutoloon. Dit betekent dat ze onbelast zijn. Hierdoor betaal je belasting over een lager bedrag aan bruto-inkomen, wat een aanzienlijk voordeel kan opleveren.

Als je ervoor kiest om extra bij te dragen aan je pensioenregeling, zal dit extra bedrag ook bruto worden ingehouden op je salaris. Dit betekent dat je direct fiscale voordelen behaalt.

Pensioenregeling voor Directeur- Grootaandeelhouders

Voor DGA’s biedt een pensioenregeling binnen de BV interessante mogelijkheden. De premies die worden betaald voor het pensioen van de DGA komen ten laste van de winst van de BV. Dit betekent dat ze aftrekbaar zijn van de betaalbare winst, want zowel voor de BV als de DGA zelf fiscale voordelen oplevert.

Het opzetten van een DGA-pensioenregeling is echter complex en het is daarom belangrijk om deskundig advies in te winnen. Wij bij Pensioenfixer kunnen je hierbij helpen.

Particulier sparen via lijfrente

Naast pensioenregelingen via de werkgever of de BV, kunnen particulieren ook zelf sparen voor hun pensioen. Een populaire optie hiervoor is het sparen via een lijfrente. Wat dit zo aantrekkelijk maakt, is dat premies die worden betaald voor een lijfrentepolis kunnen worden opgevoerd bij de belastingaangifte.

Dit betekent dat je belasting betaalt over een lager belastbaar inkomen, wat direct fiscaal voordeel oplevert. De hoogte van het bedrag dat je jaarlijks kunt aftrekken, wordt bepaald door de jaarruimte.

Fiscale voordelen_ Pensioenfixer

Bereken je jaarruimte 

De jaarruimte is het maximale bedrag dat je mag aftrekken voor de opbouw van een lijfrente. Het wordt berekend op basis van verschillende factoren, waaronder je pensioen aangroei en je inkomen. Gelukkig biedt de belastingdienst een handige tool waarmee je eenvoudig je jaarruimte kunt berekenen. 

Benut je fiscale voordelen met Pensioenfixer 

Het benutten van fiscale voordelen bij het plannen van je pensioen kan een aanzienlijk verschil maken in de omvang van je pensioenpotje op de lange termijn. Of het nu gaat om het gebruik maken van een collectieve pensioenregeling via je werkgever, het opzetten van een DGA-pensioenregeling, of het benutten van de jaarruimte voor particulier lijfrente sparen, het loont altijd de moeite om je goed te laten informeren en te profiteren van de beschikbare mogelijkheden. Pensioenfixer staat klaar om je hierbij te helpen. Neem gerust contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©