Snel naar de rekentool calculator

Pensioen en arbeidsongeschiktheid: Hoe word je beschermd?

Als je niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid, kan dit grote gevolgen hebben voor je geldzaken, inclusief je pensioen. Gelukkig zijn er maatregelen om je financiële situatie stabiel te houden. Laten we in deze blog kijken hoe je pensioen beschermd wordt als je arbeidsongeschikt raakt.

Wat gebeurt er met je pensioen als je arbeidsongeschikt wordt?

Als je niet meer kunt werken, heeft dit invloed op je pensioen. Meestal blijf je wel pensioen opbouwen, zelfs als je arbeidsongeschikt bent. Je blijft dan geld inleggen in je pensioenfonds, maar misschien op een andere manier, zoals zonder premie te betalen.

Wanneer krijg je pensioen uitbetaald in geval van arbeidsongeschiktheid? 

Na 2 jaar arbeidsongeschiktheid begint meest de uitbetaling van je pensioen. Dit wordt de wachttijd genoemd en kan verschillen per pensioenregeling. Over het algemeen geldt dat als je langdurig arbeidsongeschikt bent en recht hebt op een uitkering van het UWV, je pensioen ook wordt uitbetaald. Maar dit hangt altijd af van je pensioenregeling.

Wat bepaalt de hoogte van je pensioen?

De hoogte van je pensioen bij arbeidsongeschiktheid hangt van verschillende dingen af: 

  • Percentage: Sommige pensioenregelingen betalen een vast percentage van je pensioen uit bij arbeidsongeschiktheid. Dit kan verschillen per regeling.

  • Mate van arbeidsongeschiktheid: Soms hangt de hoogte van je pensioen af van hoe erg je arbeidsongeschikt bent. Bij volledige arbeidsongeschiktheid krijg je misschien meer pensioen dan bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

  • Andere inkomsten: Je pensioen kan minder worden als je andere inkomsten hebt, zoals een uitkering van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit gebeurt vaak zodat je niet meer krijgt dan je normale inkomen als je niet kunt werken.

Het is belangrijk om te weten hoe je pensioenregeling werkt en welke bescherming je hebt bij arbeidsongeschiktheid. Zo kun je financiële zorgen verminderen en met meer vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Pensioen en Arbeidsongeschiktheid_Pensioenfixer

Geldzaken stabiel houden

Kortom, ook al is arbeidsongeschiktheid moeilijk, pensioenregelingen hebben vaak maatregelen om je geldzaken stabiel te houden. Als je begrijpt hoe je pensioen beschermd wordt en wat je rechten zijn, kun je jezelf beter voorbereiden op tegenslagen en met vertrouwen naar de toekomst kijken. Als je meer hulp nodig hebt bij het helpen van je pensioenregeling en je rechten, kunnen wij je daarbij helpen.

Een stabiele financiële toekomst met Pensioenfixer 

Bij Pensioenfixer staan we klaar om je te helpen begrijpen hoe je pensioen beschermd wordt bij arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk om je financiële toekomst veilig te stellen, zelfs in moeilijke tijden. Neem gerust contact met ons op voor advies en ondersteuning bij het optimaliseren van je pensioenregeling. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je met vertrouwen de toekomst tegemoet gaat. Maak vandaag nog een afspraak en laat ons je helpen bij het plannen van een stabiele financiële toekomst.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©