Snel naar de rekentool calculator

Pensioen voor werknemers zonder CAO

Wist je dat in Nederland zo’n 20% van de werknemers niet gebonden is aan een CAO? Dat betekent dat er voor deze groep geen collectieve pensioenregeling is geregeld. Maar wees maak je geen zorgen! Zonder pensioen later komen zitten hoeft zeker niet.

Gelukkig zijn er voor werknemers zonder CAO verschillende prima mogelijkheden om alsnog een pensioen op te bouwen. In deze blog bespreken we de opties en helpen we je de beste keuze te maken.

1. Pensioenregeling via je werkgever: 

Veel werkgevers, ook al zijn ze niet verplicht, bieden toch een pensioenregeling aan hun werknemers. Check bij je werkgever of er een regeling is en onder welke voorwaarden je deelneemt.

2. Sparen met lijfrente 

Een lijfrente is een spaarvorm met als doel om later een uitkering te ontvangen. Je stort zelf geld op de geblokkeerde lijfrente rekening en profiteert van belastingvoordeel. Door de rente op deze rekening zal het lijfrente vermogen toenemen waardoor je een hoger pensioen ontvangt.

3. Beleggen met lijfrente: 

Als alternatief kan je ook met het vermogen binnen een lijfrente beleggen. Hierdoor heb je meer kans op een hoger rendement maar uiteraard kent beleggen ook risico's.

4. De AOW

Iedereen in Nederland die in woont of werkt, heeft recht op AOW. De AOW is een basisinkomen voor ouderen. Het bedrag is wettelijk vastgesteld en de AOW leeftijd is afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting in Nederland. 

Pensioen voor werknemers zonder CAO

Welke optie past bij jou? 

De beste keuze voor jouw pensioen hangt af van verschillende factoren:

  • Leeftijd: Hoe jonger je bent, hoe meer tijd je hebt om te sparen en te beleggen.
  • Inkomen: Hoeveel kun je per maand of jaar missen voor je pensioen?
  • Risicoprofiel: Ben je een angstige of juist een gedurfde belegger?
  • Wensen voor later: Hoeveel je straks per maand kunnen besteden?

Pensioenfixer helpt je graag verder

Weet je niet zeker welke optie het beste bij je past? Bij Pensioenfixer helpen we je graag verder! Met onze pensioencheck krijg je een helder beeld van je huidige pensioensituatie en de mogelijkheden om je pensioen te verbeteren. Zo weet je zeker dat je straks zorgeloos kunt genieten van je pensioen.

Bij Pensioenfixer kun je terecht voor advies over pensioenen. We bespreken jouw wensen en bekijken samen welke mogelijkheden er zijn. Zo weet je zeker dat je het goed geregeld hebt voor je met pensioen gaat. 

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Contact

Ben jij ondernemer, ZZP'er of werkgever en zit je met een pensioenvraag?

Geen zorgen, onze experts zijn er voor jou. Geen vraag is te gek, wij helpen je graag verder!

  • Vul hier uw voornaam in
  • mailadres@domein.nl
  • 012 - 345 67 89
  • Stel hier uw vraag

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©