Snel naar de rekentool calculator

Pensioen waardeoverdracht

Als je van baan wisselt of van pensioenregeling verandert, kun je te maken krijgen met de vraag of je je opgebouwde pensioen moet overdragen naar je nieuwe pensioenfonds of -regeling. Deze beslissing kan ingewikkeld zijn, maar het kan belangrijk zijn om te begrijpen wat een waardeoverdracht inhoudt en hoe het werkt.

In deze blog zullen we de essentie van pensioen waardeoverdracht bespreken, evenals de beste aanpak en wanneer het misschien beter is om geen waardeoverdracht uit te voeren.

Wat is een pensioen waardeoverdracht?

Een pensioen waardeoverdracht is het proces waarbij het opgebouwde pensioenkapitaal van de ene pensioenregeling wordt overgeheveld naar een andere. Dit kan handig zijn als je van baan verandert en naar een nieuwe werkgever gaat met een andere pensioenregeling, of als je besluit om je pensioenkapitaal onder te brengen bij een andere pensioenuitvoerder om bijvoorbeeld betere voorwaarden te krijgen. Het voorkomt dat je teveel potjes opbouwt en biedt daarom vaak een beter overzicht over je uiteindelijke pensioen.

Wanneer kan ik een pensioen waardeoverdracht uitvoeren?

Je kunt in principe altijd een pensioen waardeoverdracht uitvoeren als je van werkgever verandert en je oude pensioenkapitaal wilt meenemen naar je nieuwe pensioenregeling. Dit geldt ook als je zelfstandig ondernemer wordt en een pensioenregeling wilt opzetten. Het is echter belangrijk om de voorwaarden van zowel je oude als nieuwe pensioenregeling te controleren om te zien of een waardeoverdracht mogelijk is en of het in jouw geval voordelig is.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

  • Informeer jezelf: Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om jezelf goed te informeren over zowel je oude als nieuwe pensioenregeling. Begrijp de voorwaarden, kosten, rendementen en andere belangrijke aspecten van beide regelingen.

  • Vergelijk: Maak een vergelijking tussen de twee pensioenregelingen om te zien welke het meest gunstig is voor jouw situatie. Let op zaken zoals beleggingsmogelijkheden, kosten, flexibiliteit en dekkingsgraad.

  • Raadpleeg een expert: Als je twijfelt over wat het beste is, aarzel dan niet om een financieel adviseur of pensioenspecialist te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.
Pensioenfixer_Pensioencommunicatie

Wanneer kan ik beter geen waardeoverdracht uitvoeren? 

Er zijn gevallen waarin het misschien beter is om geen pensioenwaardeoverdracht uit te voeren:

  • Als je oude pensioenregeling gunstiger is dan de nieuwe, bijvoorbeeld vanwege betere rendementen, lagere kosten of een hogere dekkingsgraad.

  • Als je al dicht bij je pensioendatum bent en de kosten van de waardeoverdracht hoog zijn in verhouding tot het over te dragen bedrag.

  • Als je van plan bent om binnenkort met pensioen te gaan en je pensioenkapitaal wilt gebruiken zoals gepland zonder complicaties van een waardeoverdracht.

Verstevig je pensioenkapitaal

Pensioen waardeoverdracht kan een nuttig instrument zijn bij het consolideren van je pensioenkapitaal, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en een weloverwogen beslissing te nemen. Door de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en rekening te houden met je persoonlijke omstandigheden, kun je ervoor zorgen dat je de beste keuze maakt voor jouw pensioen.

Pensioenfixer staat voor je klaar

Heb je vragen  of wil je graag advies over vervroegd met pensioen? Pensioenfixer staat voor je klaar! Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning bij het veiligstellen van je financiële toekomst.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©