Snel naar de rekentool calculator

Pensioencommunicatie

Als werkgever is het van cruciaal belang om je medewerkers goed te informeren over de pensioenregeling die je aanbiedt. Effectieve pensioencommunicatie kan niet alleen helpen bij het vergroten van het pensioenbewustzijn van je werknemers, maar ook bij het bevorderen van betrokkenheid, vertrouwen en tevredenheid op de lange termijn.

In deze blog gaan we dieper in op waarom pensioencommunicatie belangrijk is, wanneer je medewerkers moet informeren en welke mogelijkheden er zijn om een adviseur in te schakelen.

Waarom is pensioencommunicatie over de pensioenregeling met medewerkers belangrijk?

  • Pensioenbewustzijn: Veel werknemers hebben een beperkt begrip van pensioenen en hoe ze werken. Door pensioencommunicatie te bevorderen, kunnen werknemers een beter inzicht krijgen in hun pensioenregelingen en het belang van het opbouwen van pensioenvermogen voor hun toekomstige financiële welzijn.

  • Waardering en betrokkenheid: Door transparant te zijn over pensioenregelingen en de voordelen ervan te benadrukken, kunnen werkgevers de waardering en betrokkenheid van hun werknemers vergroten. Dit kan leiden tot een positiever werkklimaat en een hogere mate van werknemerstevredenheid.

  • Financiële planning: Pensioencommunicatie stelt werknemers in staat om beter geïnformeerde financiële beslissingen te nemen voor hun toekomst. Dit kan hen helpen bij het opstellen van een effectieve financiële planning en het stellen van realistische pensioendoelen.

 

Wanneer moet je medewerkers informeren over hun pensioen?

Het is belangrijk om je medewerkers regelmatig te informeren over hun pensioenregeling, met name bij belangrijke gebeurtenissen zoals:

  • Bij indiensttreding: Zorg ervoor dat nieuwe medewerkers volledig op de hoogte zijn van de pensioenregeling vanaf het moment dat ze in dienst treden.

  • Jaarlijks: Bied jaarlijkse updates en herinneringen aan om medewerkers op de hoogte te houden van eventuele wijzigingen in de pensioenregelingen, hun pensioenopbouw en andere relevante informatie.

  • Bij veranderingen: Informeer medewerkers onmiddellijk over eventuele wijzigingen in de pensioenregelingen, zoals veranderingen in premies, beleggingsmogelijkheden of pensioenleeftijd.

Wanneer een pensioenadviseur inschakelen?

Als adviseur op het gebied van pensioenen kunnen wij je ontlasten in de communicatie richting de medewerkers. Hiervoor hebben wij onder andere de volgende oplossingen

  • Aanvangsgesprekken: Als adviseur kunnen wij een introducerend gesprek voeren met nieuwe medewerkers. Hierbij wordt puntsgewijs met de medewerker besproken hoe de  pensioenregeling in elkaar zit en welke uitgangspunten hierin zijn opgenomen.

  • Jaarlijkse presentatie: Door jaarlijks de medewerkers door middel van een presentatie te informeren over de pensioenregeling wordt er een grotere betrokkenheid gecreëerd.

  • Hulp bij digitale communicatie: Wij kunnen helpen met het inrichten van digitale communicatiekanalen, zoals intranet, e-mails en mobiele apps. Op deze manier kan  om pensioeninformatie en -updates te verspreiden naar medewerkers op een tijdige en efficiënte manier.
Pensioenfixer_Pensioencommunicatie

Bevorder het pensioenbewustzijn

Pensioencommunicatie met medewerkers is van vitaal belang voor het bevorderen van pensioenbewustzijn, betrokkenheid en financiële planning. Door regelmatig te informeren, belangrijke gebeurtenissen te markeren en indien nodig een adviseur in te schakelen, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat hun medewerkers goed geïnformeerd zijn en zich gesteund voelen bij het opbouwen van een financieel veilige toekomst.

Pensioenfixer staat voor je klaar

Heb je vragen  of wil je graag advies over vervroegd met pensioen? Pensioenfixer staat voor je klaar! Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning bij het veiligstellen van je financiële toekomst.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©