Snel naar de rekentool calculator

Pensioenplanning voor zelfstandigen

Een stappenplan naar financiële zekerheid na je ondernemerschap.

Als gedreven zelfstandig ondernemer geniet je van de vrijheid om je eigen koers te bepalen, je passie na te jagen en je eigen uren te beheren. Te midden van dit ondernemerschap is het echter cruciaal om het belang van pensioenplanning niet uit het oog te verliezen. 

Deze blog biedt een diepgaande verkenning van de stappen die essentieel zijn voor het opbouwen van een robuust pensioenfonds als zelfstandige.

Stap 1: Bewustwording, jij hebt de regie

Bewustwording vormt de hoeksteen van effectieve pensioenplanning voor zelfstandigen. Anders dan werknemers met automatisch ingehouden pensioenbijdragen, ben jij als zelfstandige zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Neem de tijd om je bewust te worden van de impact van pensioenplanning op je financiële toekomst en neem de regie in eigen handen.

Stap 2: Leg de basis met een financiële planning

Een grondig financiële analyse is de volgende stap. Breng je huidige inkomsten en uitgaven in kaart. Hoeveel kun je maandelijks opzijzetten voor je pensioen? Overweeg ook onverwachte kosten en inflatie bij het plannen van je toekomstige financiën.

Stap 3: Kies het juiste pensioen voor jouw situatie

Zelfstandigen hebben diverse pensioenopties, zoals een lijfrente pensioenrekening/beleggingsrekening of een DGA-pensioenregeling. Elk type heeft unieke voordelen en beperkingen. Onderzoek welke het beste aansluit bij jouw financiële doelen en ondernemingsstructuur. Wij van Pensioenfixer kunnen je hier uiteraard bij helpen.

Pensioenplanning voor zelfstandigen_Pensioenfixer

Stap 4: Fiscale voordelen benutten met een lijfrente rekening of beleggingsrekening

Een populaire keuze voor zelfstandigen is de lijfrente rekening. Hiermee kun je jaarlijks een bedrag binnen je jaarruimte storten op een bankrekening, eventueel gecombineerd met beleggingen. De inleg is volledig aftrekbaar binnen deze jaarruimte.

Stap 5: DGA-pensioenregeling

Een DGA-pensioenregeling wordt aantrekkelijk als je in dienst bent bij je eigen BV. Als “werknemer” van je BV kun je jezelf een pensioenregeling aanbieden, inclusief voorzieningen voor nabestaanden en eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo blijft je pensioenopbouw gewaarborgd bij onvoorziene gebeurtenissen.

 Stap 6: Blijf op de hoogte van veranderingen

Houd rekening met de dynamische aard van de financiële wereld. Regelgeving met betrekking tot pensioen kan veranderen. Blijf op de hoogte van wetswijzigingen die je pensioenregeling kunnen beïnvloeden en pas indien nodig je strategie aan.

Stap 7: Verminder risico’s en diversifieer je beleggingen

Om risico’s te verminderen, is het cruciaal je beleggingen te diversifiëren. Overweeg verschillende beleggingscategorieën en pas je portefeuille aan naarmate je pensioendatum nadert.

Investeer in je financiële toekomst

Pensioenplanning voor zelfstandigen vergt doordachte overwegingen en proactieve acties. Het opzetten van een solide pensioenfonds als ondernemer vereist planning, toewijding en consistentie. Door deze stappen te volgen, ben je goed op weg naar een financieel veilige toekomst, zelfs na je ondernemersjaren. Neem controle over je financiën en investeer in je eigen pensioenplanning. Je toekomstige zelf zal je er dankbaar voor zijn.

Wil jij meer weten? Neem gerust contact met ons op.

 

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©