Snel naar de rekentool calculator

Pensioenregelingen voor ondernemers

Ontdek de verschillende pensioenregelingen voor jou als ondernemer

Als ondernemer heb je veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheden. Een van die verantwoordelijkheden is het regelen van je eigen pensioen. Gelukkig zijn er verschillende pensioenregelingen speciaal ontworpen om ondernemers te helpen bij het opbouwen van een solide financiële toekomst. In deze blog zullen we dieper ingaan op verschillende opties en wat ze betekenen voor jou als ondernemer.

Collectieve pensioenregeling voor werknemers

Verplichte deelname aan bedrijfstakpensioenfonds

Sommige ondernemers met personeel worden verplicht om deel te nemen aan een pensioenregeling volgens de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds (Wet Bpf 2000). Dit betekent dat zowel jij als je werknemers bijdragen aan het pensioenfonds. Het voordeel hiervan is dat het pensioen voor je werknemers goed geregeld is, maar het kan ook betekenen dat je als ondernemer gebonden bent aan bepaalde regels en premies. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op en wij zullen je hierbij helpen.

Vrijwillige collectieve pensioenregeling

Als er geen verplichting geldt, kun je als ondernemer vrijwillig een collectieve pensioenregeling aanbieden aan je personeel. Dit geeft je de vrijheid om zelf de regels en premies te bepalen. Deze pensioenregeling wordt afgesloten bij verzekeringsmaatschappijen en voorzien in de opbouw van een ouderdomspensioen, het verzekeren van een nabestaandenpensioen, en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. De kaders van deze pensioenregeling kan je als ondernemer zelf bepalen. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat aanpassingen in de regeling later lastig kunnen zijn, dus het is verstandig om hier goed over na te denken voordat je een beslissing neemt.

Als werkgever dien je in beide gevallen rekening te houden met verschillende aspecten, zoals de keuze van het pensioenfonds, de hoogte van de premies en eventuele aanvullende verzekeringen die je wilt aanbieden aan je werknemers. Ook moeten regelmatig evaluaties plaatsvinden om te controleren of de pensioenregeling nog voldoet aan de behoefte van jou en je je werknemers.

DGA-pensioenregeling voor ondernemers

Ben je directeur of grootaandeelhouder (DGA)? Dan zijn er speciale opties beschikbaar voor jouw pensioenopbouw. Als DGA kun je ervoor kiezen om een individuele pensioenregeling op te zetten via je eigen BV. Dit geeft je veel flexibiliteit en controle over je pensioen, maar het brengt ook de verantwoordelijkheid met zich mee om de pensioenopbouw actief te beheren en monitoren.

Zo moet er worden voldaan aan specifieke fiscale regels en richtlijnen van de belastingdienst om de pensioenopbouw fiscaal gunstig te houden. Wij bij Pensioenfixer kunnen je hierbij ondersteunen.

Pensioenregelingen ondernemers_Pensioenfixer

Lijfrente rekening voor ondernemers

Een andere optie voor ondernemers om pensioen op te bouwen is via een lijfrenterekening. Met een lijfrenterekening stort je regelmatig of eenmalig geld, dat wordt belegd en rendeert over de jaren. Hierdoor bouw je een potje op voor later, waarmee je een aanvullend pensioeninkomen kunt genereren. Het voordeel van een lijfrenterekening is de flexibiliteit: je bepaalt zelf hoeveel je inlegt en wanneer je dit doet, wat handig kan zijn als je ondernemer een wisselend inkomen hebt. Echter, net als bij andere pensioenregelingen, die je rekening te houden met fiscale regels en beperkingen, zoals de jaarlijkse inleggrens en de voorwaarden voor belastingaftrek.

Verschillende pensioenopties

Als ondernemer heb je verschillende pensioenopties tot je beschikking, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende regelingen en wat ze betekenen voor jouw financiële toekomst. Pensioenfixer staat klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes en het zorgen voor een stabiele financiële toekomst. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie en advies.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©