Snel naar de rekentool calculator

Vergrijzing: Hoe bereid je jouw bedrijf voor?

De vergrijzing van de bevolking is een wereldwijde trend die ook Nederland raakt. In Nederland zal het aantal werkende de komende jaren afnemen, terwijl het aantal ouderen toeneemt. Dit betekent dat bedrijven zich moeten voorbereiden op een vergrijzende arbeidsmarkt.

Het is van groot belang om voorbereid te zijn op deze verschuivingen, zowel wat betreft personeelswerving als het aanbieden van een passende pensioenregeling en moderne arbeidsvoorwaarden. In deze blog gaan we dieper in op deze onderwerpen en geven we advies over hoe je je bedrijf het beste kunt voorbereiden op de vergrijzing.

Personeelswerving

Het vergrijzend personeelsbestand begint uiteraard allemaal met het werven van medewerkers. Maar hoe vind je ze? En misschien nog wel belangrijker. Hoe zorg je dat ze ook bij je aan het werk willen? We lichten hieronder graag een paar benaderingen toe waarmee je in de praktijk aan de slag kunt.

Moderne arbeidsvoorwaarden
Het aanbieden van moderne en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden is cruciaal om talent aan te trekken en te behouden, ongeacht de leeftijd van de werknemers. Enkele suggesties die mogelijk van belang kunnen zijn, brengen we hieronder graag onder de aandacht.  

Diversiteit en inclusie
Een belangrijke manier om je bedrijf te voorbereiden op vergrijzende arbeidsmarkt is door te focussen op diversiteit en inclusie. Dit betekent dat je openstaat voor kandidaten van alle leeftijden, achtergronden en culturen. Door een diverse en inclusieve werkomgeving te creëren, maak je het aantrekkelijker voor werknemers van alle leeftijden om bij je te werken. Ervaring en kennis die oudere werknemers meebrengen, kunnen van onschatbare waarde zijn voor jouw organisatie.

Levenslang leren en bijscholing
Een andere manier om je bedrijf voor te bereiden op een vergrijzende arbeidsmarkt is door te investeren in levenslang leren. Dit betekent dat je werknemers de mogelijkheid biedt om zich te blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Door werknemers te ondersteunen in hun leerproces, kun je ervoor zorgen dat ze hun vaardigheden up-to-date houden en relevant blijven voor de arbeidsmarkt.

Flexibele arbeidsvoorwaarden
Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn ook belangrijk om werknemers van alle leeftijden aan te trekken en te behouden. Denk hierbij aan flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken en andere flexibele opties. Door werknemers de mogelijkheid te bieden om hun werk en privéleven op een goede manier te combineren, kun je ervoor zorgen dat ze zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd blijven. Dit spreekt zowel oudere als jongere werknemers aan.

Gezondheid en welzijn
Investeer in gezondheids- en welzijnsprogramma's voor je werknemers. Dit kan variëren van fitnessabonnementen tot mentale gezondheidszorgondersteuning, waardoor werknemers zich gewaardeerd voelen en optimaal kunnen presteren.

Pensioenregelingen

Een pensioenregeling is een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Om werknemers van alle leeftijden aan te trekken en te behouden, is het belangrijk om een aantrekkelijke pensioenregeling te bieden. Dit betekent dat je een goede pensioenuitkering biedt, flexibele pensioenopties biedt en pensioenadvies aanbiedt. Mede door de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen is dit onderdeel actueler dan ooit.

Pensioenadvies
Zorg ervoor dat je werknemers toegang hebben tot deskundig advies over pensioenplanning. Door bijvoorbeeld inloopspreekuren of presentaties over de pensioenregeling aan te bieden kan je de medewerkers goed informeren. Dit kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen met betrekking tot hun financiële toekomst voor en na hun pensioen.

"Bied aantrekkelijke pensioenregelingen aan, eventueel met de mogelijkheid om extra bij te sparen"

Aantrekkelijke pensioenregelingen
Bied aantrekkelijke pensioenregelingen aan, eventueel met de mogelijkheid voor werknemers om extra bij te sparen. Dit geeft werknemers de basis om een goed pensioen op te bouwen en te zorgen dat ze met een gerust hart hun pensioen tegemoet kunnen gaan.

Communicatie en voorlichting
Zorg voor duidelijke communicatie en voorlichting over de pensioenregelingen die je aanbiedt. Werknemers moeten goed begrijpen welke opties beschikbaar zijn en hoe ze het beste gebruik kunnen maken van deze regelingen. Door inzicht te creëren, kan de medewerker zelf beslissingen maken over het pensioen en hoe dit er uiteindelijk uit komt te zien.

Bereid je bedrijf voor op de vergrijzende arbeidsmarkt

Kortom, door je voor te bereiden op een vergrijzende arbeidsmarkt, kun je ervoor zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever blijft voor zowel huidige als toekomstige werknemers. Door te focussen op diversiteit en inclusie, levenslang leren, flexibele arbeidsvoorwaarden en een goede pensioenregeling, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf klaar is voor de toekomst.

Wij kunnen je uiteraard altijd bijstaan in het maken van de juiste keuzes. Geen bedrijf is tenslotte hetzelfde. Weten wat voor jou verstandig is? Neem gerust contact op en we gaan voor je aan de slag.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©