Snel naar de rekentool calculator

Vervroegd met pensioen? Wat zijn de voor- en nadelen?

Met pensioen gaan is een mijlpaal waar veel mensen naar uitkijken. Het markeert het einde van werken en het begin van een nieuwe fase vol vrijheid. Maar wanneer is het juiste moment om met pensioen te gaan? Moet je wachten tot je de officiële pensioenleeftijd hebt bereikt, of is het de moeite waard om vervroegd met pensioen te gaan? Laten we eens kijken naar de voor-en nadelen van vroeg of laat met pensioen gaan.

Verschillende opties om eerder met pensioen te gaan

Het idee om eerder met pensioen te gaan kan aantrekkelijk zijn. Het geeft je de vrijheid om eerder te genieten van je vrije tijd, je passies na te streven of te reizen terwijl je nog gezond en actief bent. Maar hoe kun je je pensioen naar voren halen?

Als je ervoor kiest om eerder met pensioen te gaan, zijn er verschillende opties:

  • Vervroegd pensioen: Sommige pensioenregelingen bieden de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan dan de officiële leeftijd. Dit kan echter betekenen dat je lagere pensioenuitkeringen ontvangt, omdat je minder lang hebt bijgedragen aan het pensioenfonds.

 

  • Gebruik van eigen vermogen: Als je genoeg spaargeld of beleggingen hebt, kun je ervoor kiezen om deze te gebruiken om eerder met pensioen te gaan. Dit vereist wel goede financiële planning om ervoor te zorgen dat je genoeg geld hebt om je levensstijl te behouden.

 

  • Flexibel pensioen: Sommige pensioenregelingen bieden flexibele opties waarbij je gedeeltelijk met pensioen kunt gaan en toch blijft werken. Dit kan een goede tussenoplossing zijn voor wie de overgang geleidelijk wil maken.

Nadelen vervroegd pensioen

Er zijn ook belangrijke punten om in gedachten te houden als je vervroegd met pensioen wilt gaan, namelijk:

  • Minder opbouw: Als je eerder met pensioen gaat, heb je minder tijd om pensioen op te bouwen, wat kan leiden tot lagere pensioenuitkeringen.

  • Levensduur van het pensioen: Je pensioenpot moet langer meegaan als je eerder stopt met werken. Daarom is zorgvuldige planning nodig om ervoor te zorgen dat je genoeg geld hebt voor je gehele pensioenperiode.

 

  • Mogelijke inkomstendaling: Als je eerder met pensioen gaat, kan je totale inkomen dalen, vooral als je geen andere inkomsten hebt naast je pensioenuitkeringen.

Het toepassen van een hoog/laag constructie op je pensioenuitkering

Een manier om de impact van eerder met pensioen gaan te verzachten, is door een hoog/laag constructie toe te passen op je pensioenuitkeringen. Dit betekent dat je in de eerste jaren een hogere uitkering ontvangt, gevolgd door een lager bedrag later. Dit kan handig zijn als je verwacht dat je in de beginjaren van je pensioen meer uitgaven zult hebben, bijvoorbeeld door reizen of andere activiteiten.

Het ontbreken van een AOW-uitkering

Een ander belangrijk punt om te overwegen is het ontbreken van een AOW-uitkering tot je de officiële AOW-leeftijd bereikt. Als je ervoor kiest om eerder met pensioen te gaan, moet je er rekening mee houden dat je mogelijk een periode zonder deze aanvulling zult. Dit kan een periode van financiële uitdagingen met zich meebrengen.

vervroegd met pensioen_Pensioenfixer

Maak een goed financieel plan

Eerder met pensioen gaan heeft zowel voor- als nadelen. Het biedt de mogelijkheid om eerder van vrije tijd te genieten, maar kan ook leiden tot lagere pensioenuitkeringen en verminderde pensioenopbouw. Het is belangrijk om alle opties zorgvuldig te overwegen en een goed financieel plan te maken voor dat je een beslissing neemt.

Pensioenfixer staat voor je klaar

Heb je vragen  of wil je graag advies over vervroegd met pensioen? Pensioenfixer staat voor je klaar! Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning bij het veiligstellen van je financiële toekomst.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©