Snel naar de rekentool calculator

De impact van minder werken op je pensioen

Ben je van plan om je werkuren te verminderen en te genieten van meer vrije tijd? Dat klinkt goed, maar weet je ook wat de impact van minder werken is op je pensioen? Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, en daarom bespreken wij in deze blog waardevolle informatie en strategieën om het meeste uit je pensioen te halen. Lees snel verder.

Pensioenopbouw

Minder werken betekend minder inkomen en dat heeft directe gevolgen voor je pensioenopbouw. In de meeste pensioenstelsels is de hoogte van je pensioen gekoppeld aan je inkomen en het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Wanneer je minder uren werkt of een deeltijdbaan hebt, verdien je meestal minder en bouw minder pensioen op. Dat kan leiden tot een lager pensioenbedrag als je met pensioen gaat. Maar maak je geen zorgen, Pensioenfixer staat voor je klaar om je te helpen.

Het is belangrijk om te beseffen dat pensioenopbouw niet alleen afhankelijk is van je huidige inkomen, maar ook je gemiddelde inkomen gedurende je hele carrière. Dus als je gedurende een bepaalde periode minder werkt, zal dit je gemiddelde inkomen verlagen, wat op zijn beurt je uiteindelijke pensioenuitkering kan verminderen. Om dit te compenseren, kun je de volgende punten overwegen:

  • Betaal extra pensioenpremie: Als je dat kunt, kun je extra premies betalen om het verschil te compenseren.

  • Vraag advies: Onze adviseurs geven je graag advies om de impact van je pensioenopbouw te minimaliseren.

  • Werk langer: Overweeg om je pensioenleeftijd uit te stellen voor een betere financiële toekomst.

Nabestaandenpensioen

Een ander belangrijk onderdeel om in gedachten te houden bij het overwegen van minder werken is het nabestaandepensioen. Dit is het pensioen dat wordt uitgekeerd aan je partner of andere nabestaande na jouw overlijden. De hoogte van het nabestaandepensioen is vaak gerelateerd aan je eigen pensioenopbouw. Minder werken heeft dus ook invloed op het pensioen van je partner of nabestaanden na jouw overlijden. Het kan leiden tot een lager nabestaandenpensioen, wat hun financiële zekerheid in gevaar kan brengen. Pensioenfixer kan je helpen met een aanvullende levensverzekeringen om de financiële toekomst van je dierbaren te beschermen.

Pensioen bij arbeidsongeschiktheid

Langdurige arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen. Het goede nieuws is dat je pensioenpremie meestal wordt doorgezet, zelfs als je niet meer kunt werken. Maar als je minder werkt, bouw je ook minder pensioen op bij arbeidsongeschiktheid. Wij kunnen je advies geven voor een veilig pensioen bij arbeidsongeschiktheid. Omdat je bij ziekte meestal weinig mogelijkheden meer hebt om dit recht te trekken is dit onderdeel zeker van belang om mee te nemen in de uiteindelijke keuze. Laat ons je begeleiden bij het beschermen van je pensioen, zelfs in geval van ziekte.

Impact van minder werken op je pensioen_Pensioenfixer

Maak de juiste pensioenkeuze

Kortom, minder werken kan je levenskwaliteit verbeteren, maar de impact van minder werken heeft dus ook invloed op je pensioen en je financiële toekomst. Bij Pensioenfixer begrijpen we dat je pensioen belangrijk is, en we zijn er om je te helpen om de juiste keuzes te maken:

  • Zorg voor een noodfonds:  Bouw een financiële buffer op voor onverwachte uitgaven.

  • Diversifieer je beleggingen: Leer hoe je slim kunt beleggen om je pensioenfonds te laten groeien.

  • Raadpleeg een pensioenadviseur: Onze adviseurs staan voor je klaar om je te begeleiden bij je pensioenplanning.

  • Pas je pensioendoelen aan: Overweeg om langer door te werken om je gewenste pensioeninkomen te bereiken.
Bij Pensioenfixer hebben we de kennis en ervaring om je te helpen de beste beslissingen te nemen. Laat ons je begeleiden naar een zorgeloze financiële toekomst, zelf als je minder werkt. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe je we je pensioen kunnen optimaliseren.

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©