Snel naar de rekentool calculator

De Nieuwe Wet Toekomst Pensioenen: Wat Werkgevers Moeten Weten

Het is je vast niet ontgaan. Vanaf 1 juli 2023 is de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen van kracht geworden. Heb je op dit moment een pensioenregeling voor je personeel? Dan heeft deze wet ook gevolgen voor jouw onderneming.

We staan in deze blog graag even stil bij deze nieuwe pensioenwetgeving wanneer deze verzekerd is via een verzekeraar. Wil je meer weten over de nieuwe wetgeving? Lees dan snel verder.

Waarom een nieuwe pensioenwet?

Het huidige pensioenstelsel in Nederland wordt als complex ervaren en sluit niet goed aan bij de maatschappelijke ontwikkelingen die op dit moment spelen. Door de vergrijzing en toenemende mate van flexibele arbeid is het huidige stelsel niet langer toekomstbestendig. De nieuwe Wet Toekomst Pensioenen heeft als doel het pensioenstelsel transparanter, persoonlijker en flexibeler te maken, zodat werknemers beter kunnen inspelen op hun eigen financiële toekomst.

Wat verandert er voor mij als werkgever?

  • Ouderdomspensioen
    Het huidige verzekerde pensioenregelingen kennen in veel gevallen een leeftijdsafhankelijke opbouw van het ouderdomspensioen. In de Wet Toekomst Pensioenen is dit niet meer mogelijk. Dit betekent dat de zogenaamde staffel van leeftijdsafhankelijk omgezet zal moeten worden naar een vast percentage waardoor elke werknemer een gelijke opbouw krijgt ongeacht de leeftijd. 
  • Nabestaandenpensioen
    In de oude situatie was het nabestaandenpensioen vaak gebaseerd op het aantal resterende dienstjaren. Mocht er echter sprake zijn van een wisseling van baan dan bracht dit vaak een daling met zich mee in het verzekerde bedrag. In het geval van een werkeloze periode was het risico aanwezig dat je als werknemer zelfs helemaal niet verzekerd was. In de nieuwe wetgeving is het nabestaandenpensioen daarom niet meer gekoppeld aan de dienstjaren maar aan het salaris. Daarnaast is er sprake van een uitloopperiode zodat de medewerker altijd verzekerd blijft bij het wisselen van baan.
  • Leeftijd toetreding
    Voorheen was de startleeftijd voor pensioenopbouw 21 jaar. Dit is in de nieuwe wetgeving teruggebracht naar 18 jaar om zo een langere periode pensioen op te kunnen bouwen.Deze aanpassing zal als enige uitzondering 1 januari 2024 al in gaan, ook op de bestaande regelingen die nog onder de oude wetgeving vallen.
  • Meer en flexibelere keuzes
    In de wetgeving is ervoor gekozen om de medewerker meer keuzes te geven rondom de opbouw van het pensioen. Naast een aantal andere kleine wijzigingen zijn het vroegtijdig vastzetten van een eventuele uitkering, het langer doorbeleggen en het vroegtijdig opnemen van een gedeelte van het pensioen toegevoegd aan de nieuwe wetgeving.
"Een eerste inventarisatie biedt gelijk duidelijkheid over de beste benadering."

Welke stappen moet ik ondernemen?

Heb je op dit moment een pensioenregeling voor het personeel verzekerd via een verzekeraar? Dan heb je tot 1 oktober 2026 de tijd om een transitieplan te maken.

Hierbij zijn een aantal keuzes mogelijk om te zorgen dat uiteindelijk de pensioenregeling in de toekomst zal voldoen aan de nieuwe wetgeving.

  1. Als transitie kan je kiezen om het bestaande contract om te zetten naar een contract die voldoet aan de wetgeving. Dit betekent dat de bestaande medewerkers én de nieuwe medewerkers voortaan in de nieuwe pensioenregeling deel zullen nemen.
  2.  Als alternatief kan er gekozen worden om de huidige regeling volgens de eerbiedige werking voort te zetten. In dit geval zal de bestaande regeling voor de oude deelnemers kunnen blijven bestaan tot 1 januari 2028. Voorwaarde van deze eerbiedige werking is wel dat er sprake dient te zijn van een nieuwe regeling voor alle nieuwe medewerkers vanaf 1 oktober 2026.

Uiteraard is de beste keuze afhankelijk van veel factoren binnen de onderneming. Wij adviseren dan ook om nu al te kijken naar de beste keuze. Het kan zijn dat een omzetting nu al interessant is. Of dat het inrichten van een tweede regeling voorkomt dat er op het laatste moment onduidelijkheid ontstaat over de beste keuze.

Een soepele overgang naar een nieuw pensioen vraagt uiteraard om een goede begeleiding, wacht daarom niet te lang met de eerste stappen! Een eerste inventarisatie is samen met een adviseur zo gemaakt en biedt gelijk duidelijkheid over de beste benadering.

Kortom, de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen heeft belangrijke gevolgen voor werkgevers met een pensioenregeling voor hun personeel. Als werkgever moet je je goed voorbereiden op de nieuwe wetgeving en een transitieplan maken. Wij als Pensioenfixer kunnen je hierbij helpen.

Wil je weten wat de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen voor jouw bedrijf betekent?

Neem dan vandaag nog contact met ons op en wij fiksen het! 

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©