Snel naar de rekentool calculator

Pensioen een belangrijk onderwerp tijdens de verkiezingen

Wat zijn de standpunten van de grootste politieke partijen over pensioen in Nederland?

In aanloop naar de verkiezing staat pensioen ook op de agenda. De plannen van de vier grootste partijen (volgens de peilingen) – VVD, Nieuw Sociaal Contract, GroenLinks-PvdA en PVV – worden nauwlettend gevolgd. In deze blog duiken we in hun standpunten over pensioenen.

VVD

De VVD benadrukt het recht op een onbezorgde oude dag na jarenlang hard werken. Toch worden de stijgende kosten een obstakel, vooral voor ouderen met een bescheiden aanvullend pensioen. De VVD wil de koopkracht van ouderen versterken en betaalbaarheid garanderen voor essentiële uitgaven.

De partij waardeert de bijdrage van ouderen aan de samenleving, pleit voor vrijheid in het kiezen van de pensioenleeftijd en benadrukt de noodzaak van een nieuw pensioenstel met strikt toezicht van de overheid en focus van pensioenfondsen op hun kerntaak: Zorgen voor een goed pensioen voor hun deelnemers

Nieuw Sociaal Contract (NSC)

Nieuw Sociaal Contract richt zich op zekerheid, zodat iedereen van zijn pensioen kan rondkomen en actief kan blijven in de samenleving. Verbetering van de pensioenwetgeving met aandacht voor koopkrachtbehoud en zekerheid staat centraal.

De partij wil het aantal mensen zonder of met weinig aanvullend pensioen verminderen, duurzame inzetbaarheid bevorderen en regels voor indexatie en kortingen versoepelen. Bij overstap naar een andere regeling komt er een nieuwe pensioenopbouw in persoonlijke pensioenvermogens. Daarnaast wil de partij duurzame inzetbaarheid stimuleren zodat mensen zinvol en gezond langer aan het werk kunnen blijven. Voor mensen met zware beroepen moet het mogelijk blijven om eerder met pensioen te gaan.

Groenlinks-PvdA

Groenlinks-PvdA staat voor een eerlijk en groen Nederland met respect voor elkaar. Ze willen zekerheid bieden door het verhogen van het minimumloon, wat ook de AOW verhoogt. De koppelingen tussen minimumloon en AOW moet behouden blijven.

De partij biedt mensen met zware beroepen de kans om eerder met pensioen te gaan, wil belastingkwijtschelding voor gepensioneerden met enkel AOW of een laag pensioen, en moedigt pensioenfondsen aan om meer te investeren op de lange termijn.

Wat zijn de standpunten van de grootste politieke partijen over pensioen in Nederland_Pensioenfixer

PVV

De PVV benadrukt de onzekerheid over een goed pensioen na hard werken. Ze willen zekerheid bieden door de ouderenkorting te verhogen en de AOW-leeftijd te verlagen. De partij streeft naar herstel van vertrouwen in het pensioenstelsel door invoering van een realistische rekenrente, en wil fraude hard aanpakken.

De pensioenwetgeving heeft recent veranderingen ondergaan, met het huidige systeem gebaseerd op het pensioencontract, waar werkgevers en werknemers samen pensioen opbouwen.

Wat kun je doen voor jouw pensioen?

Als pensioenzorgen je overvallen, zijn er concrete stappen die je kunt nemen:

  • Bereken je benodigde pensioen
  • Onderzoek je pensioenregeling, vraag informatie bij je werkgever of pensioenfonds.
  • Overweeg extra spaarmogelijkheden, zoals als het openen van een pensioenrekening of afsluiten van een lijfrenteverzekering.

Aanbeveling voor werkgevers, ondernemers en ZZP’ers

Werkgevers:

  • Controleer of je pensioenregeling voldoet aan de nieuwe wetgeving
  • Maak werknemers bewust van het belang van pensioensparen
  • Bied werknemers mogelijkheden voor extra pensioensparen

Ondernemers

  • Zorg voor voldoende eigen pensioenopbouw via een pensioenregeling.
  • Overweeg het aanbieden van een pensioenregeling aan werknemers om talent aan te trekken en te behouden.

ZZP’er

  • Zorg voor voldoende eigen pensioenopbouw via pensioenfonds of verzekeraar
  • Overweeg samen met een collega ZZP’er een pensioenregeling voor kosteneffectiviteit.

Een financieel gezonde oude dag

Door nu aandacht te besteden aan je pensioen, leg je de basis voor een financieel gezonde oude dag. Laat je stem horen en wees betrokken bij de verkiezingen die invloed hebben op de toekomst van jouw pensioen.

Wij bij Pensioenfixer kun je helpen bij het regelen van de juiste pensioenkeuze voor jou. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk advies over jouw pensioensituatie en wij fiksen het!

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©