Snel naar de rekentool calculator

Alles wat je moet weten over het Nabestaandenpensioen

Pensioen is een belangrijk deel van je financiële planning, en het is van groot belang om ook stil te staan bij wat er met je pensioen gebeurt na (vroeg) overlijden. Voor ondernemers, zzp’ers en werkgevers is het cruciaal om alleen de huidige regels te begrijpen, maar ook op de hoogte te zijn van het nabestaandenpensioen.

In deze blog gaan we dieper in op de nuances van pensioen en verbeteringen in het nabestaandenpensioen.

Pensioen en erfrecht in Nederland

In Nederland valt pensioen onder het erfrecht, wat betekent dat jouw erfgenamen recht hebben op jouw pensioenaanspraken wanneer je overlijdt. De hoogte van dit erfdeel wordt bepaald door de wettelijke erfverdeling of jouw persoonlijke testament.

  • Wettelijke erfverdeling:
    Volgens de wettelijke erfverdeling erven jouw kinderen en partner gezamenlijk. Het is echter mogelijk om met een testament deze verdeling aan te passen naar jouw wensen.

  • Pensioen en erfbelasting:
    Het goede nieuws is dat over de pensioenuitkeringen geen erfbelastingen hoeft te worden betaald, behalve bij lijfrentepolissen die worden overgedragen aan de erfgenamen.

Pensioen en nabestaandenpensioen

Bij het overlijden van je partner heb je recht op nabestaandenpensioen. Dit pensioen wordt uitgekeerd door het pensioenfonds of de verzekeraar waar jouw partner pensioen heeft opgebouwd.

Veel veranderingen in het nabestaandenpensioen

Het nabestaandenpensioen is in de afgelopen jaren vaak veranderd, waardoor het ingewikkeld is geworden. Deelnemers weten vaak niet wat het betekent voor het nabestaande pensioen als zij een nieuwe baan krijgen of gaan scheiden. Zo denken achterblijvende partners soms dat zij recht hebben op nabestaandenpensioen, maar dit is niet altijd het geval. Dit hangt af van de pensioenregeling. Met de afspraken in het pensioenakkoord zijn de regels eenvoudiger en wordt de financiële positie van de nabestaanden verbeterd.

Nabestaandenpensioen_Pensioenfixer

Verbetering in het nabestaandenpensioen

Verandering zijn doorgevoerd om het nabestaandenpensioen te verbeteren, met name gericht op het partnerpensioen bij overlijden vóór de pensioendatum.

 

- Verbetering in het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum:
  • Er is nu slechts één soort partnerpensioen, verzekerd met een risicoverzekering. Deze verzekering garandeert een uitkering aan de partner bij overlijden van de deelnemer aan de pensioenregeling, maximaal 50% van het salaris.
  • Het partnerpensioen is niet langer afhankelijk van het aantal gewerkte jaren in loondienst. Ongeacht hoelang iemand deelneemt aan de pensioenregeling, wordt altijd maximaal 50% van het salaris verzekerd.

 

- Partnerpensioen bij overlijden na de pensioendatum:

Als iemand overlijdt na de pensioendatum, stopt het ouderdomspensioen, en vaak gaat dan het nabestaandenpensioen in. Veelal is dit 70% van het ouderdomspensioen maar dit is afhankelijk van je eigen keuzes.

- Wezenpensioen:
Er is een vaste eindleeftijd van 25 jaar en een verhoging naar 20% van het salaris van de deelnemer voor het wezenpensioen.

Jouw pensioen bij Pensioenfixer

Bij Pensioenfixer is het eenvoudig. Het opgebouwde pensioenbedrag komt toe aan jouw wettelijke erfgenamen. En voor extra zekerheid kun je bij Pensioenfixer de nabestaandenverzekering afsluiten. Meer informatie? Neem dan contact met ons op

Wie ontvangt jouw pensioen bij overlijden?

De begunstigden van je opgebouwde pensioen zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en of je een testament hebt. Zonder testament gaat het naar je wettelijke erfgenamen, wat normaal gesproken neerkomt op je partner. Enkel bij opgebouwde waarde binnen een lijfrente kan het zijn dat de waarde aan eventuele andere erfgenamen toekomt.

Ben ik partner voor het partnerpensioen?

Mensen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, gelden in een pensioenregeling altijd als partner voor het partnerpensioen. Voor ongehuwde samenwonende geldt dit niet automatisch.

In een pensioenregeling zijn er soms voorwaarden aan ongetrouwde samenwonenden om in aanmerking te komen voor het partnerpensioen, bijvoorbeeld een notariële akte of een bepaald aantal maanden samenwonen op hetzelfde adres. Deze voorwaarden kunnen verschillen per pensioenregeling. In de nieuwe pensioenwet zijn de volgende partnerrelaties vastgelegd:

  • Getrouwd of geregistreerd partnerschap.
  • Ongetrouwd samenwonen op hetzelfde adres met een notarieel samenlevingscontract.
  • Minimaal zes maanden ongetrouwd samenwonen op hetzelfde adres zonder notarieel samenlevingscontract.
  • De partner is geen bloedverwant in de 1e of 2e

Betere nabestaandenpensioen

De recente verbetering in het nabestaandenpensioen zijn ontworpen om duidelijkheid te bieden en de financiële positie van nabestaanden te versterken. Het is essentieel om regelmatig je pensioenregeling te controleren en, indien nodig, aan te passen. Mocht je vragen hebben over nabestaandenpensioen of je pensioen in het algemeen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij bij Pensioenfixer helpen je graag vooruit!

Wil jij ook weten wat je kan besparen op je eigen pensioen of dat van je onderneming?

Voor wie wil je een pensioen fiksen?

Wij bieden graag een betaalbare oplossing voor het regelen van het pensioen. Benieuwd wat de kosten zijn? Met een paar simpele stappen weet je het.

pensioenfixer_ pensioenadviseur _pensioenadvies _pensioen vergelijken

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Veel gestelde vragen

Om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je pensioen is het belangrijk eerst goed te kijken wat je op dit moment al hebt opgebouwd. Hiervoor kan je mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen. Vervolgens is het goed om een inschatting voor je zelf te maken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je met pensioen gaat. Trek hier het bedrag af van het al opgebouwde pensioen en je weet hoeveel je moet gaan opbouwen.
Zorg dat je genoeg geld opzij zet om globaal 20 jaar je pensioen aan te kunnen vullen (gemiddelde levensverwachting 65 jarige is 20,1 jaar)

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan je kiezen voor een DGA pensioenregeling of een lijfrente product. Heb je een BV? Dan is de keuze voor een DGA pensioen vaak gunstig. Ben je ZZP’er of heb je een andere ondernemingsvorm dan een BV dan is het opbouwen van pensioen binnen

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een AOW uitkering bij het bereiken van de pensioendatum. Deze bouw je op zolang je in Nederland woonachtig bent, dus ook als ondernemer. Deze levenslange uitkering is het basis pensioen binnen Nederland.
Naast de AOW is het gebruikelijk om via je werkgever pensioen op te bouwen die zorgt voor een extra aanvulling. Als ondernemer heb je deze mogelijkheid ook via een DGA pensioenregeling of binnen een Lijfrente product.

Een DGA kan het beste een pensioenregeling voor zichzelf afsluiten. Deze regeling kan afgesloten worden binnen zijn of haar eigen BV en zorgt voor pensioenopbouw en een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Als DGA van een BV kan je voor jezelf een pensioenregeling afsluiten. Vaak is deze pensioenregeling vergelijkbaar met een werknemerspensioen en kent dus een opbouw van pensioen en een nabestaanden uitkering bij overlijden.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Pensioenfixer 2024 ©